GREEN GRAY Red

SRETAN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Na ovaj dan budimo ponosni i radosni, zaboravimo ono što nas dijeli i zajedno istaknimo naše hrvatske zastave te se poklonimo sa zahvalnošću žrtvi naših branitelja, posebice onih koji su za slobodu Hrvatske položili svoj život.   Svim Hrvaticama i Hrvatima te svima onima koji Hrvatsku vole, čestitamo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.  

Read more

OBILJEŽAVANJE ROĐENDANA BRAĆE RADIĆ

OBILJEŽAVANJE ROĐENDANA BRAĆE RADIĆ 148. obljetnica rođenja Antuna i 145. obljetnica rođenja Stjepana Radića

Read more

Vijesti

PRITISCI ZBOG PROTIVLJENJA ODLAGALIŠTU NUKLEARNOG OTPADA
ŽELJKO LENART ZASTUPAT ĆE POLJOPRIVREDNIKE U HRVATSKOM SABORU
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

PRITISCI ZBOG PROTIVLJENJA ODLAGALIŠTU NUKLEARNOG OTPADA

PRITISCI ZBOG PROTIVLJENJA ODLAGALIŠTU NUKLEARNOG OTPADA

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir (HSS/EPP) pozvala je u srijedu 31.ožujka na konferenciji za novinare održanoj u Sisku u prostorijama županijskog HSS-a Vladu RH da sa Slovenijom otvori dijalog oko rješenja pitanja odlaganja nisko i srednje radioaktivnog otpada. Ona je dodala da je Slovenija utvrdila lokaciju i predvidjela dvije kazete za zbrinjavanje otpada iz nuklearke Krško, jednu za slovenski, a drugu za hrvatski dio otpada. Sve dozvole su dobivene za prvu kazetu, a spremni su pokrenuti postupak i za drugu kazetu ukoliko se postigne dogovor između dvije države. Hrvatska bi u dogovoru sa Slovenijom mogla zbrinuti i svoj medicinski i industrijski radioaktivni otpad jer je riječ o maloj količini. Na konferenciji za novinare koju je HSS Sisačko-moslavačke županije sazvao uoči završetka javne rasprave o odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori uz Marijanu Petir bile su i Anita Sinjeri Ibrišević, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije (HSS) i Klementina Karanović, načelnica Općine Majur (HSS). One od početka sudjeluju u javnoj raspravi o ovoj problematici a Petir ih je informirala kako direktiva Europske unije ne obvezuje države članice da radioaktivni otpad za koji su odgovorne zbrinu isključivo na svom teritoriju, već se ostavlja mogućnost dogovora i postizanja adekvatnih rješenja s drugim državama, posebice kada je riječ o zajedničkoj investiciji, kao što je to slučaj s NEK Krško.

Marijana Petir osudila je i pritiske kojima su ove dvije HSS-ovke bile izložene jer su javno u više navrata iznosile argumente kojima su osporavale prijedlog da odlagalište nuklearnog otpada bude na Trgovskoj gori te je rekla da će ako se to nastavi, o svemu informirati institucije EU.

„Ljudi koji zagovaraju odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori su nevjerodostojni, jer u Zagrebu pričaju jedno, a u Dvoru drugo“, rekla je Klementina Karanović. Ona je dodala da stanovnici Dvora ne žele odlagalište radioaktivnog otpada u svojoj sredini, poljoprivrednici kažu da žele živjeti od poljoprivredne proizvodnje, a ne od nuklearne rente, a mladi poručuju da ne žele te milijune, već žele čist zrak, vodu i zemlju, pa se upitala tko im ima pravo to oduzeti? „Na temelju tri kriterija ta lokacija nikako ne može biti prihvaćena, jer je to perspektivan vojni objekt, jer je to područje uz zonu zaštite Natura 2000 i zbog bogatstva kulturno povijesne baštine, utvrde Zrin, gdje je rođen Nikola Šubić Zrinski ali i zbog povijesnog kaštela Gvozdanskog. Hrvatskoj nikako ne treba odlagalište radioaktivnog otpada nego treba pronaći zajedničko rješenje sa Slovencima“, složila se je Karanović s prijedlogom Marijane Petir.

Anita Sinjeri-Ibrišević, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije i potpredsjednica HSS SMŽ iznijela je kronologiju događanja izbora lokacije Trgovske gore kao potencijalnog odlagalište radioaktivnog otpada. „Smatram da je sadašnja lokacija izabrana suprotno demokratskim načelima bez uvažavanja mišljenja lokalne zajednice i nepoštivanja mišljenja susjedne države. Upozoravam na nelogičnost po kojom je vojarna Čerkezovac postala lokacija za skladište RAO budući da je Sisačko-moslavačka županija trenutno u postupku izrada II. izmjena i dopuna Prostornog plana gdje je na temelju novog dokumenta Ministarstva obrane Čerkezovac naveden kao perspektivan vojni objekt za vojno skladište, a u Nacionalnom programu se navodi kao neperspektivan objekt. Podržavam stanovnike Dvora koji su se kroz zborove Mjesnih odbora izjasnili da ne žele odlagalište radioaktivnog otpada u svojoj sredini,“rekla je Sinjeri-Ibrišević. Petir je podsjetila da je u tri navrata zatražila brisanje Trgovske gore iz Programa i Strategije prostornog uređenja RH, te da je pokrenula zaštitu rijeke Une u kategoriji regionalnog parka o čemu je Ministarstvo kulture donijelo rješenje a Državni zavod za zaštitu prirode izradio stručnu podlogu. Una je s bosanske strane zaštićena u kategoriji nacionalnog parka a obje su države potpisnice ESPOO konvencije o prekograničnom utjecaju na okoliš, te je dodala da ne možemo ignorirati mišljenje susjedne BiH.

„Mi ćemo ove primjedbe koje smo iznijeli u javnoj raspravi uputiti nadležnom tijelu i u pisanom obliku i očekujemo da se one uzmu u ozbiljno razmatranje. Pozivamo i Vladu Republike Hrvatske da zajedno s Vladom Republike Slovenije otvori dijalog i da se pokuša naći zajedničko rješenje oko ovog problema na način da se dogovorimo sa Slovenijom o zbrinjavanju i naše polovice nisko i srednje radioaktivnog otpada na području Slovenije. Smatram da Hrvatskoj ne treba odlagalište nuklearnog otpada", zaključila je Petir.

Predsjednica

Asocijacije HSS SMŽ

Stjepan Radić i HSS

Županijske organizacije HSS

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

Lokalni izbori 2013

Korisni linkovi