GREEN GRAY Red

O nama

KONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM ZAVRŠETKA JAVNE RASPRAVE ZA IZGRADNJU ODLAGALIŠTA RADIOAKTIVNOG OTPADA

Hrvatska seljačka stranka Sisačko-moslavačke županije organizira konferenciju za medije koja će se održati u prostorijama Hrvatske seljačke stranke Sisačko-moslavačke županije u Sisku, A. i S. Radića 20, u četvrtak, 31. ožujka 2016. godine s početkom u 9,00 sati.

 


Na konferenciji za medije govorit će: Marijana Petir, zastupnica u Europskom parlamentu, Anita Sinjeri-Ibrišević, potpredsjednica HSS SMŽ i zamjenica župana SMŽ i Klementina Karanović, tajnica HSS SMŽ i načelnica Općine Majur
Tema konferencije za medije je završetak javne rasprave o Nacrtu prijedloga Nacionalnog programa zbrinjavanja radioaktivnog otpada kojim se planira radioaktivni otpad iz Hrvatske i iz Slovenije smjestiti na području Trgovske gore u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na konferenciji će Marijana Petir kao članica Odbor za zaštitu okoliša u Europskom parlamentu prenijeti svoje viđenje rješenja problema, a Anita Sinjeri-Ibrišević i Klementina Karanović, koje prate postupak javne rasprave od početka, iznijet će tijek javne rasprave, viđenje sadašnje situacije, razmišljanja lokalnih stanovnika i primjedbe koje će Hrvatska seljačka 

TKO VRŠI ATAK I HAJKU NA HRVATSKE BRANITELJE?

Ovih dana svjedoci smo nove podvale koja se pokušava servirati javnosti o hrvatskim braniteljima, a vezana je za nastanak i prikazivanje Danskog filma „15 minuta -  masakr u Dvoru“. U filmu se imputira da su stravičan zločin nad bolesnim civilima tijekom operacije Oluja izvršili hrvatski branitelji. Film je prikazan na festivalu u Sarajevu, te na Televiziji Srbije, a dijelovi su prikazani i na jednoj televiziji u Hrvatskoj.

Donekle je razumljivo da Danska ovim filmom želi sprati ljagu sa svojih vojnika,  pripadnika UN-a, koji su tada bili prisutni na ovom terenu, jer nisu učinili ništa da zaustave zločin. Kao svjedoke koriste osobe sa srpske strane koji su tada zajedno s njima tu boravili, a kojima nije vrijedno ni spominjati imena, a prikazuju ih kao mirne građane, te krivicu prebacuju na hrvatske branitelje.

Osuđujemo financiranje takvog filma sa 250.000 kuna sredstava hrvatskih poreznih obveznika, jer se u njemu direktno iznose jednostrane laži i klevete i vrši atak i hajka na hrvatske branitelje i svetu operaciju Oluju.

Potrebno je postaviti i razjasniti određena pitanja, zašto se to radi, tko to radi i na čiji račun? Uzdamo se da će to ispitati institucije Republike Hrvatske?

Danas u medijima svakodnevno možemo čuti informacije o silnim povlasticama koje navodno uživaju hrvatski branitelji, te se na taj način na nas svjesno navlači gnjev javnosti. Istina je da danas branitelji umiru u relativno ranoj životnoj dobi, vjerojatno od posljedica „uživanja“ tih privilegija, dok ti podaci teško ili gotovo nikako ne dopiru do javnosti?

Zašto se u javnosti ne objave službeni podaci koji su dobiveni snimanjem stanja koje je provelo Ministarstvo branitelja, a koja pokazuju kako je u razdoblju od 1998. godine do 31. listopada 2015. godine umrlo 39.105 hrvatskih branitelja prosječne doživljene životne dobi od 50,9 godina (dok je prosjek smrtnosti ostale populacije 75-85 godina). Na prvom mjestu umiru od raznih vrsta tumora, te od kardiovaskularnih bolesti. Ako se ovom broju pridoda brojka umrlih branitelja od 1995. godine do 1998. godine, broj branitelja koji su počinili suicid (njih 3.000 tisuće), te brojka ubijenih branitelja u Domovinskom ratu dođemo do brojke koja prelazi 50.000 branitelja, a to je red veličine broja stanovnika grada Slavonskog Broda (šestog grada po veličini u Hrvatskoj).

Zašto se ovi brojevi prešućuju, zašto nitko ne želi prevenirati ratni pobol i smrtnost ljudi koji su najzaslužniji za našu slobodu, zašto su podaci o ratovanju javni, a podaci o zdravlju branitelja tajni, tko je odgovoran? Zašto se događa ovaj  cirkus oko imenovanja ministra hrvatskih branitelja?

To se, gotovo je sigurno, ne događa slučajno. Možda se još kojeg hrvatskog branitelja izazove da počini samoubojstvo iz očaja ili umre od pogoršanja bolesti ili tuge pa da bude još koja briga manje za Hrvatsku državu.

Zašto se snimanje ovakvih filmova sufinancira novcem poreznih obveznika isto je neobjašnjivo? Najbolje je sve ove odgovore potražiti u  izjavi utemeljitelja Hrvatske seljačke stranke i hrvatskog velikana Stjepana Radića koji je  svojevremeno progovorio  o „guskama u magli“, a to izgleda vrijedi  i danas kad imamo svoju državu, možda više nego ikada.

Francek Tonković,

predsjednik Organizacije branitelja Hrvatske seljačke stranke Sisačko-moslavačke županije „Hrvatski sokol“

„UVIJEK SE BORIM I NE POSUSTAJEM PRED PREPREKAMA“

Asocijacija žena Hrvatske seljačke stranke Sisačko-moslavačke županije „Hrvatsko srce" održala je svoju redovnu skupštinu u petak, 11.3.2016. godine u Hrvatskom domu u Petrinji. Skupštini je nazočila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica HSS-a Sisačko-moslavačke županije Marijana Petir. Ona je rekla da žene imaju različite sposobnosti i talente koji se premalo koriste u današnjem društvu. „Iz statistika vidimo da žene završavaju fakultete u većem broju od muškaraca, ali kasnije kao da se negdje izgube jer ih nema na pozicijama na kojima se odlučuje, primjerice, u upravnim odborima tvrtki ili u politici. To znači da u društvu još uvijek nismo uspjeli postići ravnotežu koju želimo, a to je da osiguramo konkretne mjere koje će ženama pomoći da uspiju uskladiti obiteljski i poslovni život.“, rekla je Petir. Istaknula je kako žene koje su se odazvale skupštini svjedoče da HSS drži do mišljenja žena, posebno na području SMŽ jer iz redova HSS-a dolaze mnogobrojne dužnosnice. „Nikada nismo radili razliku između žena i muškaraca, već smo otvarali prostor najsposobnijima, onima koji su se najviše isticali i pokazivali najviše inicijative. Imamo ravnotežu bez uvođenja kvote u našu organizaciju, no svjesna sam da nije svugdje tako i da se ponekad one ključne odluke ne donose na službenim tijelima, nego negdje drugdje što je protivno demokratskim načelima. Moramo mijenjati naš mentalitet i stvarati okruženje koje će biti prijateljsko prema ženama, vrednovati sposobnost i cijeniti nečije kvalitete bez obzira kojeg spola ta osoba bila.", rekla je Petir. Marijana Petir ispričala je i kako je to biti žena u Europskom parlamentu. „Poznato je da se ja uvijek borim i ne posustajem pred preprekama, nego ih nastojim savladati, nešto iz njih naučiti i biti ohrabrenje svim drugim ženama, ali i svima onima koji svoj posao žele raditi marljivo, časno, pošteno i radišno, kao što i ja pristupam svom poslu. Naravno da ne pripadam grupi žena koje će za sebe tražiti neku prednost ili privilegiju zbog toga što su žene. To nije moj stil jer se dokazujem radom, sposobnostima, svojim kvalitetama, odnosom prema drugim ljudima i mislim da je to nakon ovih kratkih godinu i pol mog mandata u Europskom parlamentu itekako prepoznato.", naglasila je Petir.

Podršku ženskom dijelu HSS-a došao je dati i Krešo Beljak, samoborski gradonačelnik, potpredsjednik HSS-a i kandidat za predsjednika stranke na skorašnjim unutarstranačkim izborima. Prisutnima je rekao kako se nada da će 19. ožujka imati razloga za slavlje i da u svom timu želi imati Marijanu Petir jer smatra da zajedno HSS-u mogu vratiti sjaj koji je nekada imao. Dodao je da neće marginalizirati svoje protukandidate, već će zajedno s njima graditi bolji HSS. „Naš osnivač Stjepan Radić bio je jedan od prvih europskih i svjetskih političara koji se zalagao za žene, ne samo u politici nego i u društvu općenito, tako da je u svoje vrijeme bio avangarda hrvatske i europske političke scene. Mi smo sljedbenici Radića i njegove ideje, a najbolji dokaz da se u HSS-u žene mogu profilirati kao političarke je upravo Marijana Petir.", rekao je Beljak.
„Hrvatsko srce čine žene koje daju sve od sebe jer imaju veliko srce i samim time što smo ušli u politiku naš je cilj da to ne bude samo politika, već djelujemo kroz razne humanitarne akcije, edukacije, idemo na razne seminare, na primjer govorne za javne nastupe, jer smo mi sve jedne obične žene, majke i domaćice. Rad kroz politiku nam je malo proširio vidike, a ujedno se i družimo i pomažemo ovom društvu.", rekla je Ljiljana Križanić, predsjednica Organizacije žena HSS-a „Hrvatsko srce" SMŽ koja je na skupštini prisutnim delegatkinjama podnijela izvješće o radu.
Načelnica Općine Majur Klementina Karanović istaknula je da nije lako biti političar/ka jer u cijeloj Hrvatskoj danas vlada jako loša slika o političarima. „Dodatno je teže ako si žena, no ja recimo ne bih bila ovdje da se ustručavam i da se nekoga bojim. Mislim da sam svojim dosadašnjim radom dokazala da se mi žene trebamo držati skupa i raditi pošteno, te tako rezultat neće izostati.", rekla je Karanović.
Anita Sinjeri-Ibrišević, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije rekla je kako žene u politici ne nailaze samo na podmetanja od strane muških kolega, već i od ženskih kolegica. „To je ono nad čime se žene trebaju zamisliti. Mislim da svakome treba pružiti i ruku i priliku jer su to pozicije u kojima mi radimo za dobrobit cijelog našeg stanovništva. Znači, svi trebamo raditi zajedno, a ne jedni protiv drugih.", poručila je zamjenica župana. Dodala je kako je po struci terenska veterinarka zbog čega je većinom radila na terenu s muškim kolegama, no istaknula je da postoji velika razlika u radu s muškim kolegama u ostalim poslovima i u politici. „Meni je bilo puno ljepše raditi s muškim kolegama na terenu, dok je u politici drugačija praksa i nadam se da će se to uskoro promijeniti i da će se žene početi više uvažavati. Zaista je neophodno da u politici bude više žena kako bi se cijela ta slika prema ženama okrenula. ", poručila je Sinjeri-Ibrišević.
Skupštinu je  u ime Asocijacije žena HSS-a „Hrvatsko srce" koja slijedeće godine slavi 90 godina svog rada pozdravila Marina Kolaković, potpredsjednica HSS-a i zamjenica gradonačelnika grada Karlovca, Marijana Fabić Rusak, članica predsjedništva HSS-a i Željko Lenart, član predsjedništva HSS-a.

PODRŽITE KANDIDATE HSS-a SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

U subotu, na blagdan sv. Josipa, 19.03.2016. godine održava se Glavna izborna skupština Hrvatske seljačke stranke u Zagrebu.
Hrvatska seljačka stranka Sisačko-moslavačke županije Vas poziva da podržite naše kandidate i to:
Željko Lenart - kandidat za potpredsjednika HSS-a
Milan Herceg, Ivica Perović i Anita Sinjeri-Ibrišević - kandidati za birane članove Predsjedništva
Klementina Karanović i Mario Ribar - kandidati za birane članove Glavnog odbora
Dražen Pejaković - kandidat za Statutarno povjerenstvo
Francek Tonković - kandidat za Časni sud
Siniša Kesić - kandidat za Nadzorni odbor

 

JAVNA RASPRAVA POTVRDILA DA SMO U PRAVU - NE ODLAGALIŠTU NUKLEARNOG OTPADA U DVORU!

U petak, 4. ožujka 2016. godine s početkom u 11 sati održana je posljednja javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš i nacrtu prijedloga nacionalnog programa provedbe strategija zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.
Na raspravi su sudjelovale Anita Sinjeri-Ibrišević, potrpredsjednica Hrvatske seljačke stranke Sisačko-moslavačke županije i zamjenica župana SMŽ i Klementina Karanović, tajnica HSS-a SMŽ i općinska načelnica Općine Majur.
Ova rasprava je još jednom poslužila svim protivnicima izgradnje takvog skladišta/odlagališta u Dvoru da potvrde svoja uvjerenja da su u pravu što su protiv i što kažu NE ODLAGANJU NUKLEARNOG OTPADA U DVORU! Niti jedna osoba koja je postavila pitanje, na isto nije dobila točan i zadovoljavajući odgovor. Izlagači su u odnosu na javnu raspravu u Zagrebu 23. veljače prilagodili svoje prezentacije i svoju priču, kako je moguće da čovjek koji govori istinu i stoji iza onog što govori, jedno priča u Zagrebu, a jedno u Dvoru. Potvrđeno je da firma koja radi studiju nije niti bila u Čerkezovcu mjestu gdje se predviđa skladište RAO?!
Pozvali smo nadležne da otvore konzultacije s Bosnom i Hercegovinom po tom pitanju te da Republika Hrvatska objavi javni poziv, neka se grad/općina koja želi imati takvo skladište/odlagalište javi, neka se provede referendum, naprave istraživanja i izgradi skladište/odlagalište, u protivnom ovo je samo dokaz da je izbor Dvora politička odluka, jer tu žive ljudi koji nemaju političku snagu iza sebe, niti ikoga tko bi se za ljude iz Dvora i s Banovine borio! 
Hrvatska seljačke stranka je uz stanovnike Dvora, nitko na silu ne smije graditi skladište/odlagalište u Dvoru!

Predsjednica

Asocijacije HSS SMŽ

Stjepan Radić i HSS

Županijske organizacije HSS

Alternative flash content

Requirements

Get Adobe Flash player

Lokalni izbori 2013

Korisni linkovi